NL +31 (0)85 04 97 890 / BE +32 (0)78 48 67 58 / info@riotech.nl

8 tips voor de beste rioolafsluiter

14 september 2020

Jaren geleden bestelde iemand een rioolafsluiter voor een buis 150. "Geen probleem , die hebben we ruimschoots op voorraad". Bij levering bleek de afsluiter niet te passen. Bij nader vragen bleek de buis diameter 150 centimeter te zijn terwijl onze producten in millimeters worden aangeduid.

Inmiddels hebben we geleerd om door te vragen om de juiste rioolafsluiter te adviseren. Dat hangt natuurlijk niet alleen van de diameter af. Lees hieronder waar je nog meer op moet letten bij de selectie van rioolafsluiters.

  1. Weet wat de af te sluiten diameter is.
    Een voor de hand liggende opmerking waarmee men gemakkelijk de mist in kan gaan. Hebben we het bijvoorbeeld over centimeters of millimeters? Is het een gerelinede buis?  Is de buismaat inwendig of uitwendig?

  2. Van welk materiaal is de buis gemaakt. 
    De binnenwand van buizen uit kunststof, metaal of gres kan erg glad zijn. Bij tegendruk kan de afsluiter gaan schuiven in de buis. Ook slibafzetting of de vorming van een biofilm op de buiswand kan de buis glad maken. Daarom is het belangrijk om de buis te reinigen voordat de afsluiter wordt geplaatst. Ook heeft het invloed op de maximale tegendruk. 

  3. Zorg dat je weet welke tegendruk je kunt verwachten.
    De belangrijkste factor bij het kiezen van de juiste afsluiter is de tegendruk van het zich ophopende (riool)water. De kracht van water is enorm. Bij een regenbui kan een onschuldige stroom in korte tijd veranderen in een kolkende watermassa.

  4. Welk medium heeft er in de buis gezeten.
    Bij het afsluiten van chemische pijpleidingen kan de restanten van het medium dat in de buis heeft gezeten, voor sterke aantasting van het rubber zorgen. Daarom is het belangrijk om te weten welk medium in de buis heeft gezeten. De samenstelling van het rubber van de afsluiter bepaalt de chemische resistentie tegen het medium.

  5. Wat is de maat van de (put)opening. 
    Wat is de maat van de opening waardoor de afsluiter moet worden ingebracht? Doorgaans hebben mangaten een opening van 52 cm. Niet iedere afsluiter past hierdoor.

  6. Zijn er veranderingen in temperatuur te verwachten?
    Temperatuursveranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Als de temperatuur van de lucht in de afsluiter omhoog gaat dan zet de lucht zich uit. Hierdoor loopt de vuldruk in de afsluiter significant op. Niet iedere afsluiter is geschikt om deze drukveranderingen aan te kunnen. Controleer daarom regelmatig de vuldruk in de afsluiter.

  7. Gaat het om tijdelijke of langdurige afsluiting.
    Soms zijn afsluiters minder geschikt om te gebruiken bij langdurige afsluiting. Vraag hiervoor advies aan je leverancier. 

  8. Werken er mensen achter de afsluiting?
    Niet iedere afsluiter is geschikt om achter te werken. Een opblaasbare afsluiter kan immers knappen en kan naast gehoor- en aangezichtsbeschadiging zelf verdrinking tot gevolg hebben. Er zijn verschillende afsluiters en systemen verkrijgbaar waar wel veilig achter gewerkt kan worden.

Vind je veilig werken met rioolafsluiters ook belangrijk? Deel dan dit bericht. 

Veiligheid voorop!